Happy New Year

Vi önskar våra kära läsare ett gott nytt år och må lyckan stå er bi i framtiden. CHAMPAGNE!

/ d.ä. och d.y.

Fredmans epistel N:o 9

Det närmar sig nu. Snart begynner ännu ett nytt år. Ännu ett år äldre. För första gången blev det extremt tydligt att även jag måste blivit äldre då jag mötte en liten gosse på systembolaget idag. Den lille gossen är lillebror till en av mina forna klasskamrater från låg- och mellanstadiet. Märkligt må jag säga. "Får du handla här?" frågade jag. "Eh, ja" svarade gossen, "hur gick det till?" frågade jag. Låt er inte luras, jag är inte helt bakom flötet. Tvärtom. Jag förstod så klart att den lille gossen hunnit fylla 20 år. Men hur tiden kunde gå så fort är mig likväl ett mysterium. Jag gjorde, i mitt tycke, bra men kanske något kostsamma investeringar inför morgondagen. Lite Kilkenny, en "Långe Jan" samt en liten flaska Moêt & Chandon. Viktigt att skjuta kork i morgon. Då jag inte har någon duglig sabel avstår jag att sabrera även i år. 

Hoppas det blir någon form av nyårsfirande för min del i morgon. Nu har jag ju ändå gjort ovan nämnda investeringar och då känns det som ett debacle om det hela går om intet. Personligen har jag svårt för sådana högtider som nyårsafton, Valborg och midsommarafton. De riskerar alla att bli ett gigantiskt antiklimax. Såsom jag resonerar löper man mindre risk för antiklimax om man inte förväntar sig något. Om man sedan inte ens deltar i något blir risken än mindre. Får se vad morgondagen har i antågande helt enkelt. Gutår!

Hej! mina Flickor lyfta på kjolen,
Dansa och skratta, hör Basfiolen;
Ge Fader Berg Confonjum
Och Hoglands med gröna blan.
Hör Fader Berg, säg du hvad hon heter,
Hon där vid skänken vindögd och feter?
Gumman på Thermopoljum,
Hon är det, ja ta mig Fan.
-  -  -  Trumpen och blinder,
-  -  -  Gumpen är trinder,
-  -  -  -  -  -  -  -  -
Hals-fräs min gumma; brumma Dulcjan.
Käraste Bröder här är behag,
Här är Musik och Flickor hvar dag,
Här är Bacchus buden,
Här är Kärleks Guden,
Här är all ting, här är jag.

- utdrag ur Fredmans epistel N:o 9 av Carl-Michael Bellman

/ d.ä.
Det är inte lätt att va' ödmjuk

Jag såg ett avsnitt av "Beauty and the geek" häromdagen. 8 nördar paras ihop med 8 "dumma skönheter", som det stod i programinfon. Jag noterade att alla nördarna hade bakgrund i naturämnen. Huruvida det rör sig om ett rent sammanträffande eller om det faktiskt är så att fysikerna, mattematikerna och så vidare, helt enkelt är mindre begåvade vad gäller annat än sitt område. Hos vissa av dem kunde en lätt autistisk sida skymtas. 

Det verkar gå rätt bra för de svenska fjunisarna i Juniorhockey-VM. Det är mycket roligare att se på JVM än till exempel Euro Hockey League med alla sina plojturneringar som inte gäller något. Utöver att JVM faktiskt är på allvar spelas där även en mycket snabbare och mer underhållande hockey. 

Semesterbilder. Det är något speciellt med semesterbilder. Det speciella ligger inte i vad de föreställer utan att mängder av kort knäpps trots att ingen av resenärerna porträtteras. Istället verkar det som att alla semesterfotografer tror att de sett något nytt. Skrämmande, för semesterfotografen kanske, nog har det påfallande ofta tagits hundratals bilder av samma objekt. Varför ska man till exempel ta kort på, ja, säg Långe Jan? Många är de turister som mest varit i vägen, både bildligt och bokstavligt, som stått med kameran i högsta hugg och tagit random-kort på Ölands allvar. Konstnärligt!

Idag åkte mor och jag till Kalmar och hoppades på en bra rea. Tji fick vi. Morsan köpte lite julgrejer till nästa jul. 50% billigare för att man måste ställa det i förrådet i nästan ett år. Bra. Däremot var allting annat, motsatsen till bra. Jag vet inte om det är jag som blivit kräsen eller vad det rör sig om. Kanske är det bara så att allt blivit lite sämre? Vid en tur på stan ser man dessutom, inte utan att man blir lite illa till mods, exempel på hur ungdomarna klär sig. Det är som någon sorts uniform. Inte en snygg uniform utan en mer ungdomlig dumhets-uniform. Säckiga jeans av modell "målarfärg på bakfickorna" nedstoppade i ett par allt annat än snygga tubsockor. Vidare en munktröja eller dylikt med stor blaffa på bröstet. Några sneakers av tvivelaktig modell, och som krona på verket en frisyr med mer vax än hår. Lite manga-liknande. Lite seriefigur. Lite knasigt. Mycket osnyggt. Nu kanske någon frågar sig vad jag har för rätt att döma. För att besvara frågan kort, jag har den bästa rätten.

/ d.ä.Snow

Julen är över. Tentaångesten börjar därför göra sig påmind. Detta hindrar mig dock inte från att åka til Åre över nyår. Förmodligen får miljörättsboken följa med. Det ska bli kul att få åka lite skidor. Julhelgen har varit mycket trevlig och extremt onyttig. Det enorma julmustdrickandet har lett till att jag fått något sorts beroende. Vet inte hur jag ska klara mig resten av året. Ica Berghem bruka förvisso ha ett lager över en bra bit in på året så kanske överlever jag till påsk då påskmusten kommer. 

Hemvändarfest igår! Det blev ingen utgång. Inget förköp och ingen lust att köa halva kvällen. Temat för kvällen var film & serier. Maskerad alltså. Undertecknad valde att klä ut sig till Alexander de Large från Clockwork Orange. Andra karaktärer man kunde finna bland folket var exempelvis "trädet från Pulp Fiction" och Emil i Lönneberga.

Dags att tänka över packningen en sista gång! Ses nästa år!

/ d.y.

Santa Claus is Coming to Town

Dan före dopparedan. Visst säger man så? Att säga "dagen före dopparedagen" känns inte riktigt rätt. Nåja, idag har jag som vanligt inte gjort någonting alls. Jag såg "Sweeny Todd" ute på altanen, eller uterummet, ja, en inglasad altan. Via mms från både Onana och d.y. vet jag att snön lagt sig över Umeå och gjort sitt för julstämningen. Här hemma kommer julstämningen av helt andra saker. Snön har lyst med sin frånvaro de senaste jularna. 

Nu önskar jag eder alla en frejdefull jul! Mmm, julemacka och must!

/ d.ä.

Communication Breakdown

Idag när jag vaknade gjorde jag det med huvudvärk. Kanske migrän, ett snabbt depåstopp vid matbordet och sen tillbaka till sängen för ett par timmars rekreation. När jag så vaknade till igen, försökte jag starta min dator. Jag uppdaterade den igår innan jag somnade och valde därefter alternativet "stäng av" istället för "omstart". Jag skulle ju ändå starta den morgonen efter tänkte jag. Så blev det inte. Efter fem minuter orkade jag inte vänta längre, varför jag tvångsavslutade (aldrig roligt) startade om den. Inget resultat, den fastnade i samma läge igen. Hurra! tänkte jag stilla. Typiskt att vi ska ha hemtenta och grejer och den enda dator jag har tillgång är en gammal tingest som min far fortfarande tror är ny. Sanningen är att den senast genomgick en make-over när jag gick på gymnasiet. Det är alltså... den är alltså... den är inte ny. Därtill bör nämnas att den inte var ny då heller, samma moderkort och bla bla bla sedan många många år. Trots detta är den alltså ny i min faders ögon. Märkligt det där. 
Hursom, när jag sedan upptäckt att start-skivorna och instruktionsbok till datorn låg kvarglömda i hyllan här hemma började haxxandet. Till slut fick jag så igång den, efter en ominstallation har jag nu även gjort de uppdateringar som en gång orsakade dagens vånda. 

Idag har vi klätt julgranen. Ett företag som krävde deltagande av morfar, far och mor, syster och svåger samt deras tvenne lintottar till söner. Fullt pådrag med andra ord. I år har vi återigen fått en gran av ett par bekanta. Som sig bör är har den klent med grenar. De grenar den har verkar haft en svår tid i skogen. Granen i sig påminner mer om en pinne med kvistar på. I alla fall har den klätts med så mycket glitter som vi fann. Glitter är återvinningsprodukter som plockas ner och sätts upp år efter år. Slutligen är det mer snöre än glitter på själva "glittret" Dessutom har vi lite flaggor, även dessa på snöre. Just i år har vi inte så mycket flaggor, kanske beror det på att de vi haft tidigare till syvende och sist endast blev snören. Trots sina defekter och tillkortakommanden är granen ändå fin på något vis. Kära mor har dock inte brustit ut i de sedvanliga "det är nog den finaste granen vi haft". 

Nu efter en (eller ett par) vörtbrödsmacka med julskinka ackompanjerat av några glas must, infinner sig ett lugn. Tända ljus, julgran, fula julprydnader som vi syskon gjort i ung ålder. Allt hör till. Det är juletid.

/ d.ä.


Dagen Är Kommen

Ordet blev kött och tog sin boning bland oss. Märkligt det där må jag säga. Hur kan ord bli kött? Josef ska ha funderat på att skilja sig från Maria enligt prästens predikan. Istället kom något väsen till honom i en dröm och fick honom att ändra sig. Tanken väcks ändå: Utsattes den godtroende Josef för tidernas bluff i brist på faderskapstest? Idag har jag varit på konsert, musikgudstjänst, i sällskap av mor och far. Det känns väldigt jul med kyrka. Ateistiskt nog blir jag endast kyrklig under december månad varje år. Mer av tradition än reell tro.

Innan kyrkan var jag hos syster och svåger där jag försökte hålla isär hennes kombattanter till söner. Den äldre av dem vet inte riktigt hur han ska hantera sin lillebror. Ena stunden med sympati, nästa med antipati. Ena stunden delar med sig och vill att brorsan ska vara med, nästa tar tillbaka grejerna då han ser att brorsan verkar visa väl mycket glädje. Ofta är det väldigt många (två) bröder på alldeles för liten yta. Då behöver man bara vänta på den där knuffen eller slaget som man vet komma skall. Det svåra är att förutse det. Det behövs inte mycket, ibland inget alls, för att det ska smälla. Därav svårigheten att förutse. 

Igår var jag på innebandy, Färjestaden-Växjö. Stryk för de svart-vita med 6-4 (4-6 vore kanske mer korrekt men känns fel). Tyvärr verkade det inte som att man har tryggheten längre. Uppspelen kändes krystade och Växjö kunde enkelt vända och kontra vid flera tillfällen. Man saknar, i mitt tycke, några riktigt snabba forwards och ett rakare spel. Det har alltid varit lättare att göra mål när man skjuter framifrån mål än bakom. Det är inte fult att skjuta, det är inte fult att göra mål. Ta mycket skott, våga stå framför mål. Det behöver inte vara så svårt. Framförallt behöver man inte göra det svårare än det redan är. Det gör ont i mig när FIBKen förlorar. Ont i ett svart-vitt hjärta. 

/ d.ä.

Shop Around

Klart! Alla julklappar inköpta. Jag är ute i lika god tid som vanligt... Vissa är klara redan i september men vid den tiden har jag inte ens kommit på tanken att julen närmar sig. Min taktik fungerar ganska bra. En spanardag då man undersöker utbudet, och en köpardag då man med tunnelseende likt en Stockholmare på Drottninggatan, går till de butiker där de julklapparna man bestämt sig för ska inhandlas. Mycket viktigt att hålla sig till vardagar då de allra flesta är ute lika sent och har lördagen som enda lediga dag!

Förutom gårdagens julklappsköpssväng på stan hann jag och min familj + brorsans gf en sväng på Häggströms Modehus i Lögdeå. Jag har nämnt den butiken för några månader sedan men för att påminna kan man beskriva den som Umeås svar på Stockholms outlet i Barkaby. Inte riktigt lika stort men det duger gott och väl. Tyvärr var det ganska utplockat men några plagg lyckades jag dock bränna lite pengar på. Anledningen till att det var utplockat framkommer tydligt i denna artikel från VK. När jag stod i kassan och skulle betala ställdes jag inför för ett dilemma. Kassörskan sade, "det blir 914 kronor", varpå jag lade fram 800 kronor i kontanter och bad om att få betala resten med visakortet. "Det går bra, då blir det 14 kronor på kortet". Kassörskan hade alltså räknat fel på de sedlar jag hade givit henne. Här stod jag inför två val, antingen håller jag tyst och sparar en hundring, eller så är påtalar jag felet. Jag valde det andra alternativet, ett val som alltså kostade mig 100 kronor. Kassörskan räknade om sedlarna och det visade sig vara just 800 kronor. Ett tack fick jag i alla fall.Konkursutförsäljning, 50% - 70%!

Rix FM ska läggas ner i Umeå. Avbytaren är Rockklassiker! Äntligen! Kanske kan man få lite taggande musik på sporthallen nu också. Efter nyår sker bytet. Mer om detta här.

Årets andra julbord ska ätas ikväll! Maten alltså, inte bordet. Kanske slinker det ner en och annan must också!

/ d.y.
Bring Me Back My Bullets

Eller snarare min resväska... tack ändå SAS som skjutsar hem min väska till dörren. Förvisso mer än 8 timmar försenad. Läge för korrespondens med försäkringsbolaget? 

Länsförsäkringar:
"J.5.1 Allmänt färdmedel

Försäkringen gäller om allmänt färdmedel som du reser med blir försenat.

Begränsning: Du får inte ersättning för de första åtta timmarnas försening

utan först för tid därefter.

Högsta ersättningsbelopp Ersättning per försäkrad är 300 kronor per påbörjad 24-timmarsperiod och högst 5 000 kronor."


Nu är det Köpmannen i Venedig. Bra skit. Jalla!

/ d.ä.

Jingle Bell Rock

Igår avslutades 2008 års studier med pizzabuffé på Scharinska. Vi voro ett gott sällskap, undertecknad, Stekarn, Båten, A2, Demonen, d.y. och Tigern, som samlades för att vältra sig i flottig pizza och valfri dryck. Vissa kom undan billigt med pizza och vatten, andra insåg inte sitt misstag innan det var sent. Att Starobrno kunde kosta nästan lika mycket som hela buffén i sig må vara en chock för många, för mig var det sannerligen så. Visserligen var det en dryck som var bland det godaste i malt, humle, jäst och vatten-väg jag inmundigat på lång tid ändock kändes det inte helt värt 48 riksdaler. Flera ämnen diskuterades grundligt, bland annat gjorde Demonen en installation av pizzarester, jalla peno, tackosås och frågade det övriga sällskapet vad han ville säga med det. Därefter företogs en diskussion om kultur i allmänhet och konstighet i synnerhet. Eniga voro vi i stort om att det stundom är ett hån mot skattebetalarna att exempelvis betala för att en tant ska urinera på en scen. Spontant känns det som det finns långt viktigare saker att lägga pengar på.

När mättnaden infunnit sig och vi begav oss från Scharinska avvek jag för en fika hos Onana. Som om inte buffé vore nog bjöds jag där på saffranscones och te. Propp, Den Kyska och Dalkullan var där också. Som Spårarn skrev på sin blogg för några dagar sedan känns det lite som att vara på studiebesök när man som ensam man/kille/pojke befinner sig bland idel kvinnlig fägring. Lite som att bege sig till en annan dimension av något slag. Onana agerade lekledare och testade musiktävlingar och kluriga rebusar. När någon form av frågesport tog vid kändes det som att kunskapen om ytterst viktiga saker inte alls befann sig hos mig. Propp däremot imponerade stort med "bulle!" och andra dialektala fyndigheter. Eftersom att kvällen utan min medverkan förmodligen varit "top notch" var jag tvungen att mer eller mindre, med otäck precision, yrkesmörda stämningen med en direkt konfrontation om ett elakt rykte jag höll för att vara osant. Med facit i hand inte den absolut smartaste grejen man kan göra i sammanhanget. Likväl är det ganska signifikativt för just mig. Klumpighet. 

Kontentan blev ändå att det just var elakt förtal, ofta är det väl så i vår klass på 100 personer som inte känner varandra och ibland inte vill känna varandra. Jag vet dock att de jag känner och umgås med, de är personer jag trivs med, personer jag endast tror gott om. 

Fylld av dåligt samvete och resenerver, eller snarare rädsla att försova sig, blev det inte många timmars sömn innan klockan ringde 05.15. Tio minuter senare påbörjades så den långa resan söderut mot Kanans land. Dessvärre hade något sorts reservaggregat slutat fungera på flygplanet mot Arlanda, därför blev vi ståendes (fast sittandes) på Umeå Flygplats en halvtimme extra. Verkligen kul. Som att det inte vore nog gick nästa flight mot Ronneby, därefter Kalmar. Som ytterligare krydda på moset stod jag och tre andra stackare utan väskor när rullbandet slutat gå. Tydligen hade man inte haft lust att lasta in Umeå-Kalmar-resenärernas väskor på planet. De skyllde på förseningen som uppstått i Umeå. Märkligt i vilket fall kan tyckas. De skulle komma med nästa flight men nu, en timme efter att den skulle anlänt har jag ändå inte hört något. Kul. Verkligen kul. Nåja, 300 kronor per påbörjad 24timmarsperiod stod det i försäkringsvillkoren med Länsförsäkringar, då jag misstänker att jag även är försäkrad hos Folksam kanske ytterligare 500 kronor per sådan period kan komma att göras gällande. Ett par-tre dagar utan väska och nästan hela resan har gått ihop sig. 

Nu ska jag äta After Eight, hockey pratade far om. Inte dumt.

/ d.ä.

17:00 Scharinska - Pizzabuffé

Innan alla drar hem tänkte jag att det vore kul och gott att käka lite pizza. Be there!

/ d.y.

Pop opp i topp

I lördags gick juristernas julfest alternativt sjöslag av stapeln. 45 minuter innan bussen till partajet gick, ljöd slutsignalen i den innebandymatch som vi lyckades vinna. Lite bråttom blev det men strax innan 18 satt jag tillsammans med massa T1:or på bussen som skulle ta oss till Stöcksjö, orten där spektakel skulle utspela sig. Jag måste nog ranka denna sittning högst av de jag hittills varit med på, vilket börjar bli en hel del. Sånghäftet är snart inte nödvändigt längre, de flesta texter sitter i ryggmärgen. Det som gjorde detta party till bättre än de tidigare andra var till största del livebandet. Speciellt med tanke på att på lead guitar fanns en före detta advokat och numera lärare på termin 4. Hur coolt är inte det? En sådan advokat ska jag också bli en vacker dag. Rock bidrar till den bästa stämningen, inget muckande, bara trevlig allsång. Tråkigt att inte dagens DJ:s förstår det. Carl-Jan missade dock detta band på grund av att han sprang runt i skogen och letade efter färska spår i snön. För mer information hänvisar jag till Carl-Jans blogg. Det är mycket svårt att hålla sig för skratt. Carl-Jan kommer framöver att gå under namnet Spårarn på grund av nyss nämnda incident. Några större skandaler har jag inte hört talas om. Något nämndes om någon skrubb men det lämnar vi därhän. Det som händer på julfesten stannar på julfesten men för att ge er läsare någon sorts ledande bild av vad som försiggår kan man illustrera det på detta vis.

 

Nu är det bara en dag kvar i skolan innan julledigheten inträder. Något vidare jullov lär det väl inte bli men några dagars vila måste anses som skäligt. Responderingen är bortgjord. D.ä. var snäll i sin opponering. Kanske är han rädd för mig. Imorgon är det min tur opponera och sedan ska jag glida runt på några andra opponeringar. 16:00 stämplar jag ur för detta år! Åtminstone gällande schemalagd pluggtid...


/ d.y.

Old Time Rock'n'Roll

Idag har jag sett åtskilliga klipp på tuben, det händer rätt ofta ska väl sägas. Men idag har jag tittat på något alldeles extra bra. Omedelbart skapades en känsla av att jag ville strutta omkring här hemma endast i skjorta, kalsonger (har han sådana på sig? svårt att se) och tubsockor. Jag skulle dock inte mima, istället skulle jag vråla så högt (eller snarare starkt) jag kan. Tom har dock ett väldigt lågt bord, det underlättar avsevärt om man ska hoppa upp på det. Ska jag hoppa upp på vårt bord slår jag skallen i lampan och har nog inte mycket utrymme mellan huvud och tak. Dessutom är jag ganska feg och vuxen på så sätt att jag oftast tänker på vad mina handlingar kan tänkas få för effekter. Undantag görs för konversationer, jag kan råka säga de mest sårande saker utan att förstå innebörden av vad orden kan innebära för någon. Oftast i form av plumpa kommentarer. I övrigt agerar jag i hög grad som en Bonus Pater Familias, jag ställer min cykel där den inte är i vägen för någon annan, parkerar inte bilen framför någons utfart, så att det inte på grund av min parkering kan uppstå risk för annan. Antingen är jag väldigt svensk eller har jag kanske bara en enorm hänsyn. Jag vill inte att någon på grund av mitt handlande blir lidande.

Nåja, likväl har jag lust att glida parketten fram och känna mig ledig. Nu, under rådande omständigheter känner jag mig inte alls särdeles ledig. Därmed inte sagt att jag gör en massa saker. Det är snarare så att ju mer jag får att göra, desto mindre gör jag. Jag blir trött. Går in i dvala. Är ändå uppe sent på nätterna. Upp tidigt. I morgon ska jag upp tidigt, tvätta! Carl-Jan brukar tvätta extremt mycket. Jag tror han är den människa som tvättar mest i hela världen utan att få någon direkt lön för det. Visserligen blir väl kläderna rena men sett till arbetsinsatsen måste den lönen anses vara ringa. Jag beundrar ändå hans frenetiska tvättande på något vis. Påminner om Beatles-filmen "A Hard Days Night", där pratar de om en gubbe att han "is very clean". Carl-Jan måste vara den renaste man jag vet. Han är dock inte gammal. Åtminstone inte gammal nog att anses vara gubbe. 

Nu ska jag dricka Oboy. (Undrar om jag skulle kunna få någon form av sponsorkontrakt med Oboy, eller tillverkaren av Oboy. Med tanke på hur mycket Oboy jag dricker anser jag mig vara värd det. Om man dessutom ser till den reklam jag gör för drycken, borde jag nästan kunna kräva det. Jag rekommenderar alla som är trötta/lata/hungriga att prova en alldeles delikat måltid: After Eight och till det några glas/muggar Oboy. Förresten tror jag inte på det där med socker-chock. Jag har då aldrig fått någon. Ännu har jag inte stött på det medel som kan göra mig pigg. Vissa substanser av mer eller mindre olaglig karaktär ämnar jag undvika. Efter denna något långa parentes ska jag nu göra vad jag ovan utfäste.)/ d.ä.

PS. Noterade att Tom verkar ha någon form av Y-front. DS

Running Out Of Time

Några timmar kvar av tonåren. 20 år förverkade. Det är nästan en fjärdedel. Ju äldre jag blir, desto mindre längtan känner jag till att fylla år. Tänk om man vore 8 år igen. Bekymmersfri. Livet var en fest. Man längtade till födelsedagen och alla presenter man skulle få. Hårda paket skulle det vara, inget mjukt och äckligt, bara hårda paket. Annat är det nu. Jag har svårt att hitta saker som jag önskar i jämförelse med de två a4-sidor långa önskelistorna som jag en gång hade. Jag kanske ska söka reda på dem och kolla om det är något jag fortfarande inte fått. Men att fylla år är inte så tokigt ändå. Tårta, bullar och kakor. Mums! Det som är speciellt med 20-årsdagen är att det  trots allt bara handlar om en grej. Man får handla på systemet. Är inte det ganska tragiskt egentligen? Vad händer med födelsedagarna efter 20-års dagen? Vad räknar man då ner till? "Åh, vad jag längtar till 27-årsdagen, då får jag äntligen komma in på Fredagsklubben på REX..." 

Imorgonkväll kommer släkten på besök i vår lilla lya. Det ska bli mycket intressant att se hur många som får plats. Det lär bli rätt trångt. Trevligt kommer det att bli i alla fall! Match på lördag så något party blir det inte tal om. Julmust - It's a must. Quiz på E-Puben på är däremot inbokat!

På lördag går juristernas årliga julfest av stapeln. Alltid kul att få svida om till kostym. Undrar hur mycket d.ä.:s värdighet kostar detta år. Han hävdar själv att den ej är till salu. Vi får väl se! Min ovan nämnda match börjar halv fyra så jag kanske rent av måste ta med mig kostymen till matchen. Hmm, det kan bli jäktigt men så länge matchen inte blir försenad bör jag hinna. 

/ d.y.

(I've had) The Time of My Life

Idag var det sista seminariet för terminen. Försäkringsrätt. Även en föreläsning i ämnet klarades av. Intressant att den absolut bästa föreläsningen och ett av de mer givande seminarierna hålls av en lärare som tyvärr inte jobbar på institutionen. Det absolut svåraste för en lärare måste vara att göra eleven intresserad även av ämnen som kanske inte är så roliga i sig. Det kan räcka med att ämnet är svårt att överskåda eller att ta till sig för att göra att viss distraktion infinner sig hos eleven. En bra lärare lyckas göra även det tråkigaste av ämnen intressant för eleven. Därför var dagens föreläsning och seminarium/lektion ganska givande.

Nu ser jag på Taxi Driver, Travis (Robert DeNiro) bjuder ut en dam på bio, de går och ser en svensk sexualundervisningsfilm. Nu är jag inte Robert men jag kanske inte valt en sådan film. Men jag är ju inte rik eller jättekändis i Hollywood heller. Nu kanske folk tror jag inte kan skilja på film och verklighet. Det kan jag. Ibland. Oftast.

Grannar... är de någonsin till någon glädje? De borrar med slagborrmaskin i betong vid helt fel tillfällen. De är bra på att föra oljud, det är väl allt. De är ofta dåliga på sopsortering, de är värdelösa på att parkera cyklar i en cykelbod. Ja, lite allmän ordning som vän av sådan önskar, är vad de är sämst på. 

Opponering nästa vecka, ska opponera på d.y:s promemoria, det blir intressant...

/ d.ä.

The Ballad of the Green Berets

Vid den tiden utfärdade kejsaren en förordning om att hela världen skulle skriva promemoria. Det var den första promemoriaskrivningen för terminen, och den hölls när Askan var ståthållare på instutitionen. Alla gick då för att skriva var för sig, var och en till sin stad. Och Han, som genom sin härkomst hörde till Karls hus, begav sig från 19 på Mariehem upp till Universitet, till Umeå stads campus, för att lämna in promemorian.

Så var det äntligen inlämnat. Lustigt att det känns mycket bättre efter att man lämnat in än kvällen innan, det är ju inte så att det tillkommit något sedan dess. Likväl faller allting på plats och jul känns plötsligt mycket närmare. Hem till familj, släkt och kanske några utvalda vänner. Julefrid, juletid, julmat, julmust, julskinka, julstress, julbord, julgran. Allting hör till. Det verkar nästan som att prefixet "jul" lyckas avdramatisera och göra att även tråkigheter framstår trevligare. Funnes något "julekrig" skulle det verka mycket mysigare, trots att det inte behöver vara det. "Julekrig, stilla ro och frid"

Fighting soldiers from the sky
fearless men who jump and die 
men who mean just what they say 
the brave men of the Green Beret

Silver wings upon their chest
these are men Americas best
one hundred men will test today but
only three win the Green Beret

Trained to live off natures land
trained in combat hand to hand
men who fight by night and day
courage take from the Green Beret

Silver wings upon their chest 
these are men Americas best 
one hundred men will test today
but only three win the Green Beret

Back at home a young wife waits
her Green Beret has met his fate
he has died for those oppressed 
leaving her this last request 

Put silver wings on my sons chest
make him one of Americas best 
he'll be a man they'll test one day
have him win the Green Beret

Märklig text till en bra låt. Vore jag den unga frun skulle jag helst undvika att pojken går samma öde till mötes som sin far. Verkar mest dumt.

/ d.ä.

I Am Weary (Let Me Rest)

Igår blev jag mer eller mindre färdig med mitt pm, det som återstår är framsida, källkritik och att kontrollera fotnoter. Hoppas stackars Onana inte behöver opponera på mitt senare då hon redan gjort det. Konstruktivt så klart. Vad jag minns från förra årets opponering verkade syftet stundtals åsidosättas totalt. Syftet måste ju vara att få skribenten att utvecklas, mer "värt att tänka på nästa gång" än "din imbecill, varför har du gjort så här?". Den senaste opponeringen var inte särdeles enkel då vi den gången skrivit i grupp. Det kanske dummaste sättet att skriva på. I synnerhet när man inte är likasinnade. Undrar om Walin, Gregow och Löfmarck suttit och skrivit kommentaren tillsammans eller om de ansvarar för vissa delar? Det senare förefaller mig vara mest troligt. 

På kvällen fick jag äran att ta ett par öl i sällskap av Carl-Jan, dennes kompis Päron, Propp och Holm, Onana, Den Kyska, och Dalkullan. Pipes of Scotland förärades av vårt besök. Undertecknad hade på förhand trott att en annan (mer skotsk, eller i vart fall brittisk) musik skulle ljuda ur högtalarna. Reggae kändes lite malplacerat. En trevlig afton blev det i alla fall.


Idag är det 2 adventsfika. Det blir trevligt.

Avslutningsvis, ännu en bra låt ur filmen O' brother where art thou? Noteras bör faderns "I have the papers on all of them" i slutet av klippet. Även introduktionen är ganska underhållande, nu bör dock varken början eller slutet ta fokus från det väsentliga, grymt tajta stämmor som bara folkmusik kan erbjuda. 


/ d.ä.

Shitty Day - Gästbloggare Anna

Böcker utspridda över hela golvet.

En halvfull flaska vatten med ett russin som flyter omkring där i.

Gårdagens kläder i en total röra, blomstackare som skriker efter vatten och på lägenhetsinnehavaren i fråga ringar under ögonen. Det är den 3 december och det står redan klart att om det fortsätter på detta vis så kommer det att bli en skitmånad. Adventsstjärnan i fönstret signalerar julljus, harmoni och värme till människor som passerar utanför. Det pågår ett krig i min lägenhet. Det pågår ett krig i mitt huvud. Jag lovar mig själv att plugga mer. Jag ska äta nyttigare. Jag ska träna mer. Ringa mormor. Berätta för min familj vad de betyder för mig. Lära mig mer om världskonflikterna och försöka bidra till en bättre planet. Jag ska lära mig en ny sak om dagen. Jag ska bli en vinnare.

Trots de högst seriösa intentionerna sitter jag här drömmandes. I avsaknaden av dagsljus och i lappsjukans klimax är bilden av mig en drivare.  Så snart det blir vinter så kommer tankarna om att söka mig äventyr marscherande. Det är som en julrusch som sveper sig in. Vimlande, stressade människor som konsumerar för tillfredsställelse.  Köpstopp, medveten shopping, abstinens och behov. Det pågår ett krig mellan borde, kan, måste och vill. Skjuter motvilligt undan äventyrslusten, borde vinner rond 1. "123 saker (vad varje svensk bör veta)" på svt borde ge mig dagens vunna kunskap.

För tredje gången i dag kliver jag över kaoset på golvet för att kolla elementet .

Kan någon säga mig att i morgon blir en bättre dag?

/ Anna


All My Loving

Det var inte direkt kärlek när jag igår cyklade hem från stadsbiblioteket i regnet. Till råga på allt verkar man anse det vara värt att skrapa/ploga vägarna först när det frusit på ordentligt. Då när det inte gör någon direkt nytta annat än att det blir isgata, då passar man på. Svärandes och med igenimmade glasögon trampade jag mig upp för backen nere vid Östra Gymnasiet och senare även den annars mördande Mariehemsbacken. Märkligt vad frustration och adrenalin kan inverka på prestationer. Inte för att just att cykla upp för några backar skulle vara en extrem prestation men när man vanligtvis inte gör det och istället väljer att göra det när omständigheterna är som värst, det är i alla fall en form av prestation. Jag mötte någon på vägen, antagligen Polisan, men jag varken såg eller hann reagera i tid nog för att verka trevlig. Istället kanske ett mer eller mindre ilsket "hej" pressades fram mellan sammanbitna tänder. 

Förbannad och dyngsur kom jag hem. Tur i alla fall att jag kommit igång rätt bra med PM:et igen. Alltid något.

Nedan en fantastisk låt, de görs inte så längre. Väldigt tajta stämmor.
/ d.ä.

In the Jailhouse Now

"I had a friend named "ramblin Bob he used to steal, gamble and rob..." 
För bara några dagar sedan aktiverade jag ett unibet-konto. Allt för en god sak så klart. Dessvärre har jag redan erfarit hur lätt det måste vara att fastna i spelandets värld. Tilläggas bör att jag inte ens är särdeles insatt i någon idrott utöver innebandy. Följer inte Premier League, inte NHL, inga av de där stora drakarna. Övriga spel kan jag absolut ingenting om. Ändå spelar jag på innebandy, lite hockey och lite fotboll. Innebandy är kanske det mest slumpartade spelet, bortsett från lotto. Matcher som slutar 8-7 till ett lag som tagit upp ett underläge från 1-7. Allt detta till trots spelar jag på AIK-vinst mot Täby. Självfallet vinner Täby, de tar även upp ett underläge, gör "nästa mål" ett flertal gånger allt för att sabba mitt spel.

I fredags var det visst "myskväll" hos Skelleftesonen, själv hade jag fullt upp med att sitta på bänken och se UIK vinna med 3-2 mot Vildmännen. Finns inget så frustrerande som att få höra "bra spelat", trots att man har färska sittsår, när man tackar för matchen. Intressant att vi förlorade med 0-2 i spel 5 mot 5. När man gör mål på 75% av powerplayen så funkar det visst ändå. 

Inlämning av PM om en vecka, efter dagens redigerande, klippande och klistrande samt konstruktiv kritik från Onana känns det dock bättre. Tredje man har det inte lätt, Torkel verkar stundom hålla tredje man om ryggen. Det känns lite ovanligt, i synnerhet med tanke på fallet med pälsarna.

Ett seminarium nu i veckan, skadeståndsrätt. Verkar vara någon form av diskussionsseminarium igen. Det är skönt. Diskussion är väldigt mycket mer avslappnat än de andra formerna vi prövat.

Med tanke på innehållet i inlägget förstår ni säkert varför det varit sådan brist på inlägg.

/ d.ä.

RSS 2.0